Puppy´s van onze Riesenschnauzer

Riesenschnauzer

Home | Nieuws | Informatie | Enface | Camping De Nieuwe Riet | Puppy ervaringen

 
» Onze Honden
» Onze nestjes
» Karakter
» Stamboom
» Foto´s
» Puppy´s
» Nest 2009
» Nest 2010
» Nest 2011
» Nest 2012
» Nest 2013
» F Nest 2014
» G Nest 2014
» H Nest 2015
» I Nest 2015
» J Nest 2017
» Nieuws
» Inschrijven
» Informatie
» De Nieuwe Riet
» Enface
» Links
» Puppy ervaring
Bent u opzoek naar een pup? Kijk voor ons laatste nest onder nieuws

De pup gaat met u naar zijn nieuwe thuis!

Handleiding voor de prille eigenaren

 Riesenschnauzer mee naar huis

Van harte gefeliciteerd met de nieuwe Riesenschnauzer - puppy.

We wensen u veel plezier en gezelligheid van uw pup. Natuurlijk bent u hier al komen kijken naar de pups, kennen we elkaar al, hebben dit al met u besproken en heeft u al een naam voor uw nieuwe maatje en als u wat vergeten bent kunt u het hier nalezen.

We hebben ons best gedaan de pup een mooie start te geven in zijn hondenleven en nu is het aan u. Om de overgang van hier naar u thuis zo gemakkelijk mogelijk te maken voor uw pup, hieronder een heleboel tips en weetjes als naslagwerk.

Heeft u nog vragen? Even bellen naar Sandra en Chris: 0165 – 322 900 en we staan u met raad en daad bij.

Hoi baas, wil je me kroelen? 

In dit stukje kan hij ook zij zijn, maar voor het gemak schrijf ik alleen hij.

De pup is hier in huis al erg gesocialiseerd. Wij, onze kinderen en buurtkinderen laten ze maar wat graag zien wat knuffelen, buiten poepen en plassen, een weg, autorijden, paard, trein enz. enz. is. En nu is het aan jullie om het kleine bolletje verder op te voeden tot een lieve, fijne hond.

 

 

 

Hoi baas, wil je me kroelen?

 

Op vrijdag of zaterdag komen jullie je pup halen, en dan: 

Het eerste weekend zijn jullie lekker vrij en samen met de pup. (wat wil je tenslotte liever doen, dan zijn eerste stapjes, knuffeltjes, geluidjes, geeuwtje, speeltje, hapjes, slaapje meemaken?) Liever geen visite, vriendjes, vriendinnetjes of hordes familie over de vloer. Volgende week mag iedereen op visite komen om jullie nieuwe aanwinst te aanschouwen, maar eerst moet de pup zijn nieuwe omgeving en nieuwe mensen van zijn nieuwe roedel leren kennen en hiermee vertrouwd raken. En dat zijn al heel wat nieuwe geurtjes, plekjes en geluidjes, dus maak het hem niet moeilijker dan het al is. Het is al vermoeiend genoeg voor de kleine.

De pup is erg flexibel en kan zich goed aanpassen en is gelukkig lekker nieuwsgierig. Hij gaat overal aan snuffelen en laat hem ook lekker snuffelen, laat hem alles ontdekken, wees alleen maar lief en geef hem lekkere hapjes te eten. Zo zal hij zich snel thuis voelen en van je gaan houden. Laat hem zien waar zijn eten en drinken staat, waar hij kan uitrusten op zijn dekentje in zijn eigen plekje/kamertje of bench, waar doet hij zijn plasje, wie zijn die nieuwe mensen?


 

Betasten, besnuffelen en vertrouwen kweken:

 

 

Even snuffelen en knuffelen… neusje tegen neusEven snuffelen en knuffelen… neusje tegen neus
 

Laat hem lekker snuffelen; overal in huis en ook aan jullie. Het klinkt misschien gek, maar een puppy vindt het prettig zo snel mogelijk zijn eigen mensen te leren kennen en dat doet hij door middel van geur. Als hij jullie geroken heeft gaan jullie aan hem snuffelen. Je legt hem rustig op zijn rug en je duwt jouw neus tegen de zijne. Ruik zijn vacht, kijk eventjes onder zijn staart. Aai hem even over zijn buik. Kijk in zijn oren, haal een propje uit zijn oog (naar de neus toe wrijven), wrijf eventjes langs zijn lippen en bekijk voorzichtig zijn tandjes; steek je vinger in z'n bek.  

Dit doen jullie allemaal een keertje; niet allemaal op één dag, maar gewoon tijdens het weekend en tussen het spelen door. Zorg dat de pup het leuk blijft vinden om door jullie betast te worden. Het is van levensbelang dat jullie alles van de pup mogen aanraken. Stel dat hij zich een keer verwond en je kunt hem niet helpen, want jeBuikje aaien mag hem niet aanraken! En straks wil je hem wassen of afdrogen en lekker borstelen, misschien temperaturen, dan moet je overal aan mogen komen, ook de anus en geslachtsdelen. Vergeet niet dat een (onderdanige) pup zich wil "verstoppen", dus zijn staart tussen zijn benen tegen zijn buikje doet om zijn anus en geslachtsdelen te verbergt, dit is geen schaamte. Leer je pup dat het veilig is alles "open en bloot" te gooien voor jullie en leer hem dat je hem geen pijn doet. Zo bouw je VERTROUWEN op. Vertrouwen is de basis van elke relatie.

Buikje aaien

 

De eerste nacht en de bench 

Laat de pup de eerste nacht slapen bij zijn nieuwe baasje in de buurt, zodat hij je kan ruiken, horen ademen en praten en jij het hoort als hij wakker wordt. Geef hem zijn eigen plekje om te slapen in de bench met het vertrouwde nestgeurlapje erin, dat je van ons mee krijgt en een lekker dekentje. Maak ervoor een plek om te plassen of blijf aangekleed voor de race direct naar buiten als hij wakker wordt. Een pup bevuild meestal zijn eigen nest/bench niet, dus dat is heel simpel uit te buiten. Zet voor de bench een grote doos met één zijkant plat onder de bench zodat de pup ´s nachts niet de hele kamer door kan maar wel in en uit de bench naar de doos. In de doos een laag kranten. Zorg dat je snel bij de pup kunt komen, zodat hij weet dat je er bent. Dat is wel licht slapen, maar bedenk dat de pup voor het eerst alleen moet slapen en dat is eng en koud. Soms wil een kruik helpen, dan heeft hij iets warms om tegenaan te kruipen en een dekentje gedeeltelijk over de bench geeft een veilig wolvenhol gevoel. Reken erop dat je weinig aan slapen toe zult komen, dus met zijn tweeën deze nacht om en om de wacht, is wel praktisch. Terra sliep de eerste nacht gelijk flink door, dan heb je mazzel, maar dit is wel eens anders!

Slapen in de Bench

Lekker slapen in de Bench.

Neem de pup niet mee naar bed. Daarmee haal je hem van de vloer en geef je hem een te hoge positie. De dominante pups zullen van deze situatie "misbruik" maken en onderdanige pups zullen zich zeer ongemakkelijk voelen in deze situatie. Een kleine kleuter geef je ook niet de leiding over het gezin. Jij bent de baas, dus jij slaapt in bed. De pup krijgt zijn eigen mand of bench. Ik ben dus vóór een bench. Terra slaapt in haar bench, gaat er zelf in liggen als ze even rust wil en knabbelt er op haar gemak aan een kluifje. Ze kunnen in hun bench als je er even niet bent en kunnen veilig worden vervoerd in de auto met een bench. Dit hebben ze van pup af aan geleerd en eerlijk waar: ze vinden het geweldig! Een eigen rustige plekje waar ze rustig en ongestoord kunnen slapen. Als ze nog pup zijn gaan ze juist hun bench in als ze een verse kluif krijgen: kan lekker niemand het van ze af pakken. Zo leren ze dat een bench leuk is. Dus nooit in de bench stoppen omdat de pup stout is!  Trouwens: eten kan ook in de bench, zeker als je meer honden hebt is dat erg makkelijk, zo krijgt ieder zijn portie.

 

 

Zindelijk maken:

Toen wij Terra kregen was ze al aardig zindelijk. Een Riesenschnauzer is erg intelligent en goed te trainen en ze doen alles graag voor de baas, echte pleasers, ´goed zo´ maakt ze zo gelukkig! Bij ons is de weg naar buiten in de tuin erg kort. We hebben een keukenrol, bezem en dweil klaar gezet in de gang, zodat missers snel en handig opgeruimd konden worden. We hadden maar een paar keer nodig om op het juiste moment dat Terra ging zitten om te plassen of te poepen, haar op te pakken met een laag ´Euh, Euh´, de staart tussen de benen te doen en snel op het gras in de tuin te zetten met ´Een plas in het gras, goed zo!!´ Inclusief de ´juich, juich´ houding en intonatie van de stem en snoepjes. Het was ook mooi weer en Terra was overdag al buiten en deed vanzelf buiten een plas, dat is dan ´kat in het bakkie`, juichen en belonen. En langzaam gingen we verder weg van de tuin naar de weide naast ons. Zit het bij jullie niet zo makkelijk in elkaar, ga dan eerst naar een krant en verschuif de krant steeds dichter naar de buitendeur, naar buiten, tuin, oprit, grasveld, enz. Blijf alert en blij en belonen bij vooruitgang en je krijgt een vrolijke hond vol zelfvertrouwen.

Ik heb vele manieren gehoord. Er zijn verschillende manieren om een puppy zindelijk te maken, maar welke manier je ook kiest, het zal wel opletten, veel snel handelen, rennen, soms een sopje, kranten en geduld kosten. De blaas en de anus worden middels zenuwbanen bediend. Deze zenuwbanen lopen van de hersenen naar de sluitspieren. Bij puppies zijn deze zenuwbanen nog niet helemaal "af". Ze zijn er wel, maar ze werken nog niet optimaal. Dus als de pup voelt dat hij moet plassen of poepen dan kan hij het niet zo lang ophouden, hij beheerst zijn sluitspieren nog niet helemaal. Dus geduld en de sluitspieren trainen en wachten tot die zenuwbanen goed gaan werken.

Een puppy drinkt en eet veel meer dan een volwassen hond (in verhouding 4x zoveel!) en zijn blaasje en darmpjes kunnen al dat plas en poep nooit zo lang vasthouden.

Zoals ik al schrijf zijn er verschillende methodes.

1) telkens je pup direct buiten zetten

2) telkens je pup op een krant zetten.

3) die krant steeds verder naar de deur verplaatsen

Terra, kom, uit? Plas in het gras, goed zo!Kranten kan lekker binnen en je kunt snel reageren als je ziet dat er weer wat komt. Als de pup wat aan voelt komen gaat hij rondjes draaien en zoeken naar een geschikt plekje. Rustig optillen en zo snel mogelijk op de krant zetten. Wachten tot hij klaar is en dan belonen. Opruimen en een nieuwe krant neerleggen op dezelfde plek. Zodra die het zelf op de krant doet, ga je richting de deur schuiven en naar buiten toe werken.

Tijdens de wandelingen beloon je hem overdreven als hij buiten een plas doet. Goed zo! Een plas in het gras! want daar zal het toch op den duur moeten gebeuren en aan die commando´s zijn ze al van ons gewend.

Terra, kom, uit? Plas in het gras, goed zo!


Neem de tijd en realiseer je altijd het volgende:

ALS JE TE LAAT REAGEERT, BEN JE ECHT TE LAAT!

Niet boos worden, door ademen en opruimen.

Een pup straffen voor een drol of plas die daar net 10 seconden geleden is neergelegd is voor de pup niet meer van hem zelf. Ja, daar ligt inderdaad iets wat er niet hoort, maar wie heeft dat nou weer gedaan? Je pup is dat allang weer vergeten!

Dus: als je thuis komt en je puppy komt je vrolijk begroeten, maar jij ziet daar een drol liggen, dan begroet je je zwarte mormel vrolijk en je ruimt die drol op (zonder mopperen), want als je boos wordt op hem denkt hij dat je boos bent omdat hij je zo vrolijk hallo kwam zeggen! Het gevolg van deze bestraffing mag je zelf bedenken.......

 
 

Belevingswereld van jullie pup:

- Ruimte:

Wat is die wereld groot!  Ga eens op de grond liggen en kijk op puppy-hoogte naar de wereld. Je hebt dus helemaal niet zoveel ruimte nodig hoor, voor een pup.

- Alleen op de wereld

Een pup heeft geen besef van tijd, dus een paar seconden kan al een eeuwigheid zijn voor hem. Daarom is het van het allergrootste belang dat er in het begin iemand bij hem is als hij wakker wordt. Voorkom dat je pup verlatingsangst krijgt door er voor hem te zijn en hem te leren alleen te zijn. Dat gaat niet zomaar, dat kost training en tijd. Vragen als: "hoeveel tijd kost een pup" zijn wat mij betreft ook onzinnig. Je vraagt je toch ook niet af hoeveel tijd een baby kost?

- De grote ontdekkingsreis

Voor een gezonde pup is de hele wereld bijzonder interessant. Alles moet worden onderzocht en uitgeprobeerd. Net als bij baby's gebeurt dit met de mond, of bek; overal wordt in gebeten en alles moet worden geproefd.

Zorg er voor dat alles wat gevaarlijk is voor de pup niet bereikbaar is, zoals wat hij kan op eten zoals elektriciteitskabels, giftige planten, schoonmaakmiddelen, waspoeder, scherp plastic en let ook op plekken waar hij vast kan komen te zitten of ergens invallen. (de WC de deksel erop) In geval van direct gevaar is het beter te voorkomen dan te genezen. Als hij zich een keertje pijn doet aan de kachel of zo dan is dat helemaal niet erg; hij heeft zijn lesje geleerd en zal de volgende keer wel beter uitkijken. Maar bijten in bijvoorbeeld een elektriciteitskabel of wasverzachter drinken kan het einde betekenen van je puppy.

De wereld is zo groot

De wereld is zo groot
 

- Alles is interessant

Een puppy is heel impulsief; als hij iets ziet wat hem bijzonder leuk lijkt stuift hij er enthousiast op af. Een pup ziet de gevaren nog niet. Houdt hem buiten op straat dus ALTIJD aan de lijn. Zorg dat je tuin goed afgesloten is of dat hij niet tussen de spijlen van het balkon kan glippen. Heb je een "enge trap" gebruik dan een traphekje om te voorkomen dat hij de trap op kan, want erop klauteren lukt meestal nog wel, maar naar beneden gaan ze harder dan je wilt.

Je laat je pup in zijn 1e jaar niet springen en trappen lopen, zodat de heupen niet te jong belast worden.

Pas als je zeker weet dat er geen gevaar is, bijvoorbeeld in de tuin, op een grasveld of een open plek in het bos, dan kun je hem eventjes van de lijn doen. Nu kun je ook goed beginnen met de oefening "Naam, kom hier" en belonen!

Houdt ook rekening met een eventuele schrik reactie van je pup. Hij zou niet de eerste zijn die blind, doof en op hol geslagen weg loopt omdat hij ergens van schrikt en dan is zo’n Schnauzer-puppy erg rap en bijzonder moeilijk te vangen!

 

 

Rust en Slapen:

Een puppy in huis betekent altijd feest. Maar ook periodes van rust; een puppy slaapt  nog heel veel net zoals baby´s doen!

Veilig onder de stoel van de baas slapen 

 

 

 

Veilig onder de stoel van de baas slapen

Als je pup ergens in slaap valt dan leg je hem rustig in zijn mandje en je laat hem slapen! Hij wordt vanzelf wel weer wakker en dan roep je hem naar je toe. Je mag nooit een pup (en hond) storen als hij in zijn bench of mand ligt. Kinderen kruipen niet in de bench en spelen er ook niet in. Dat is de pup zijn plek en daar heeft hij recht op rust en privacy!

Zijn mand of bench is een plek waar hij veilig is, dus ook nooit de plek waar hij naartoe wordt gestuurd als hij stout is. Sommige pups weten niet van ophouden; die blijven spelen totdat ze er letterlijk bij neer vallen. Bescherm je pup tegen zijn eigen enthousiasme; als je merkt dat hij moe wordt neem je hem op de arm, knuffel hem zachtjes totdat hij rustig wordt en leg hem dan in zijn bench. Blijf bij hem en fluister heel rustig "slapen" en de pup zal in slaap vallen. Geef hem een lekker koekje of kluifje om af te leiden en stoppen met spelen, dan valt hij op den duur echt vanzelf in slaap. Eindelijk rust!

 Mijn oogjes worden klein, zo gezellig bij de warme kachel. Oppakken en zachtjes in de bench leggen.Zzzz…. Welterusten Terra

 

 

 

 

 

Mijn oogjes worden klein, zo gezellig bij de warme kachel. Oppakken en zachtjes in de bench leggen.

Zzzz…. Welterusten Terra

 

 

Leren alleen te zijn en alleen te spelen:

 Joe hoe, ik wil aandacht!

 

 

 

 

 

 OEHOE, ik wil aandacht!

Een pup moet ook leren alleen te spelen; hij heeft tenslotte altijd speelkameraden gehad in de vorm van broertjes, zusjes en andere honden van de roedel, maar nu is hij alleen. Begin met hem te spelen, maar laat hem halverwege maar eens in de steek. Loop bij hem weg en kijk hoe hij reageert. Gaat hij piepen dan geef je hem een speeltje en loop, zodra hij rustig gaat spelen, weer weg. Loop telkens iets verder bij hem vandaan, totdat je helemaal uit beeld verdwijnt. Als alles naar wens verloopt (dat duurt soms wel een paar dagen hoor) dan leer je je puppy twee dingen: alleen spelen en alleen zijn. 

Als hij gaat piepen (roepen) dan zeg je "boos" (dus lage stem) Nee of euh, euh. Het beste is naar hem terug te gaan als hij nog niet geroepen heeft, dus het piepen voor zijn. Hij moet je gaan vertrouwen: ook al loop je eventjes weg, je komt altijd weer terug, want pups zijn als de dood om in de steek gelaten te worden. Als je dit je pup goed kunt aanleren, voorkom je dat hij verlatingsangst krijgt en de boel sloopt als je weg bent of dan alles bij elkaar jankt.

 

Nieuwe Baasjes en opvoeden:

Op schoot, lekker knus.

 

 

 

 

 

Op schoot, lekker knus

Honden, ook Schnauzers, leven in een roedel. Binnen een roedel gelden hele strenge regels en heeft ieder een eigen rang. Een pup staat altijd onderaan in rang. Als een pup bij mensen gaat wonen, geldt ook hier dat de pup de laagste in rang staat. Dit is helemaal niet zielig, maar absolute noodzaak. Stel je voor dat je hond jou gaat vertellen wat jij wel en niet mag; het zou een rotzooitje worden! Nee, een hond moet luisteren naar zijn mensen; zowel de volwassenen als de kinderen. Houdt er echter wel rekening mee dat hele kleine kinderen door een volwassen hond als pup worden beschouwd. Een volwassen hond accepteert veel van pups, maar als een pup te ver gaat kan hij een behoorlijke snauw krijgen en als de boodschap dan nog niet over komt, dan moeten er hardere maatregelen getroffen worden om de pup in het gareel te krijgen. M.a.w. laat hele jonge kinderen dus NOOIT alleen achter met een hond..!!! Ondanks alle verhalen moet je echt één ding niet geloven: honden en kleine kinderen begrijpen elkaar niet altijd…!

Nou is het wel zo dat degene met de zwaarste stem het meeste overwicht heeft op de hond, dus voor kinderen en vrouwen met een hogere stem is het vaak moeilijker een hond te laten luisteren. Heb je een hoge stem, ga dan maar oefenen (in de badkamer bijv.) in het praten met een lagere stem. Voor mannen geldt dat zij moeten gaan oefenen in het omhoog brengen van hun stem. Je stem is heel belangrijk in het opvoeden en communiceren (praten) met je hond.

Een hoge stem is altijd vriendelijk en dan is de hond braaf.

Een lage stem betekent foute boel; de hond doet iets stouts.

Algemene roedel regels, begin streng je kan altijd losser worden.

  • Laat de hond bij het naar binnen en buiten gaan altijd wachten (zitten) tot jij eerst bent voorgegaan.
  • Wees consequent. Als hij vandaag iets niet mag, dan mag hij dat morgen ook niet. Anders breng je hem alleen maar in verwarring. Consequentie geeft hem duidelijkheid en rust. Als je de hond een opdracht (commando) geeft, zorg er dan voor dat hij deze steeds uitvoert. Geef dus geen commando als je niet meteen kunt corrigeren indien hij dit commando negeert.
  • Laat de hond niet op de bank liggen of in bed slapen. Laat hem merken waar hij mag komen en waar niet en hou deze grenzen aan. Al is het alleen maar om je positie te bevestigen.
  • Een heel moeilijke, vooral bij pups, speel niet met je hond voordat de rangorde is bepaald.
  • Borstel je hond dagelijks. Doe dit op alle plekken van het lichaam. Hij moet dit toestaan omdat dit een zeer dominant gebaar is.
  • Als de hond niet aan de kant gaat omdat jij eraan komt, heeft hij niet voldoende respect voor jou en daagt hij je in feite uit. Loop dan gewoon door zonder je in te houden. Een keer tegen hem opbotsen kan geen kwaad. De hond zal de volgende keer aan de kant gaan want jij bent de baas.
  • Ga over je hond heen staan. Als hij dit niet aanvaardt, lijn je hem aan en ga je alsnog over de hond heen staan. Als je merkt dat er geen enkel probleem is dan kun je een stapje verder gaan en de hond aan de voorkant optillen met beide handen. Dus net achter de voorpoten optillen.
  • Leg je hand regelmatig op de snuit van je hond. Doe dit zó lang tot hij dit zonder probleem toelaat. Je gaat daarna een stapje verder door de snuit vast te nemen en heen en weer te bewegen richting borst. Hiermee boots je het snuitbijten na, wat de dominante hond bij andere honden doet om zijn plaats in de roedel duidelijk te maken.
  • Als je de hond nodig hebt, laat hem dan steeds naar jou toekomen. De mindere gaat steeds naar de meerdere.
  • Laat de hond ook niet op eigen initiatief naar je toekomen. Wil hij dit wel, stuur je hem weer weg en laat hem pas later op commando naar je toekomen.
  • Op momenten dat je niet bezig bent met de hond, moet hij op zijn plaats blijven, desnoods in een bench of aangelijnd.
  • Zorg ervoor dat iedereen in het gezin op dezelfde manier met de hond omgaat. Geef de hond eten nadat het gezin eten heeft gehad.
  • Laat de hond wachten vooraleer hij mag eten en geef een commando wanneer hij mag beginnen. Blijf consequent, jij bent de roedelleider.

(Bron: Clubblad VSFL)

 

Een pup (iedere hond) mag NOOIT worden geslagen, geschopt of alleen opgesloten, dit is zeker voor een Riesenschnauzer een te zware straf. Ook het duwen van zijn neus in zijn eigen plas of ontlasting is een manier van straffen die totaal nergens op slaat en door de pup niet wordt begrepen. Een hondje ergens alleen opsluiten in de donkere badkamer o.i.d. is een veel te zware straf; je sluit de hond buiten de roedel en dat is echt iets vreselijks voor hem. Als een wolf in de natuur uit de roedel wordt verbannen betekend dit meestal de dood voor hem, behalve als hij zich kan aansluiten bij een andere roedel.

Een Schnauzer-pup straf je eerst met nee of een euh,euh en het hardst door hem totaal te negeren en als lucht te behandelen. Niet in zijn mand sturen, niet slaan, niet schelden en dergelijke. Nee, gewoon doen alsof hij er niet is. Ook geen oogcontact zoeken. Je zult zien dat ze allerlei stunts gaan uithalen en je lachen inhouden een uitdaging wordt, maar hou vol met negeren tot het gewenste gedrag getoond wordt, en dan juichen en belonen hè.

Wat bij volwassen Terra werkt is mijn vlakke hand even op haar neusbrug houden, niet knijpen, niet slaan, gewoon tussen de neus en de ogen even je vlakke hand zachtjes duwen, dat betekend dat je de Alfa/leider/baas bent en een hond snapt dat donders goed. Vast en zeker handig te weten in de pubertijd.

De eerste dag besloot ik al, de mooiste plek vind ik aan de voet bij de baas…

 

 

 

 

 

De eerste dag besloot ik al, de mooiste plek vind ik aan de voet bij de baas…

 

Een Riesenschnauzer-pup aanbidt zijn mensen, werkt graag voor zijn baas, wil ze pleasen en verdedigen en zal nooit iets doen om je expres te pesten. Als hij iets fout doet is dat louter en alleen omdat hij het nog niet echt begrepen heeft, eventjes vergeten is of omdat je zelf niet goed hebt opgelet!

Met andere woorden: Een Schnauzer-pup wordt een hele lieve, aanhankelijk hond als hij wordt opgevoed door mensen die lief voor hem zijn, die hem duidelijk en rustig corrigeren als hij iets fout doet en belonen als hij het goed doet en die vooral consequent zijn. Eenmaal nee is altijd nee. Een pup wil duidelijkheid. Dit klinkt allemaal wel makkelijk, maar dat is het niet. Je zult best misschien eens boos worden, maar loop dan even een rondje zonder je hond en blaas je stoom af.

Spullen zijn maar spullen, liefde is toch echt belangrijker. Vertrouwen schaden is zo gebeurt, vertrouwen herstellen duurt veel langer en lukt soms nooit meer.

Terra´s eerste verovering was de trui van de baas die over de stoelleuning hing…

 

 

 

 

Terra´s eerste verovering was de trui van de baas die over de stoelleuning hing…

 

Puppy training:

Wat natuurlijk ook heel goed en zeker voor beginnende hondenbezitters een aanrader is, is puppytraining. Zowel baasje als puppy leren elkaar goed te begrijpen en krijgen door het trainen samen een hele hechte band. Een schnausje vindt het prachtig als hij iets kan doen voor zijn baasje en vindt het nog leuker als hij daarmee zijn baasje blij maakt.

Als je op puppytraining gaat, vraag dan of de instructeur ervaring heeft met Schnauzers. Schnauzers zijn snel en intelligent en vervelen zich snel op de cursus en als jij maar blijft herhalen terwijl hij het al goed doet, snapt hij het niet meer, wordt vervelend en ondeugend. Dus hou in de gaten of je hondje het allemaal nog echt leuk vindt. Wees wijs met je pup en laat iedereen maar kletsen, maar JIJ bent verantwoordelijk voor je puppy en JIJ bepaalt of je pup een oefening leuk vindt of niet.

Als je pup een oefening helemaal prima heeft uitgevoerd, beloon je hem enorm (7 brokjes, Jackpot! YEAH) dan moet je stoppen. Niet  blijven herhalen, omdat toevallig andere pups het nog niet goed doen. Een pup heeft alles vrij snel in de gaten en als je een oefening dan telkens blijft herhalen gaat hij aan zichzelf twijfelen. Dan gaat hij variaties aanbrengen in de oefening, daardoor fouten maken en dat leidt dan weer tot een correctie, dus moet het weer opnieuw etc.etc.etc. Je pup gaat dan vreselijk balen van al dat gedoe en heeft er dan echt geen zin meer in, want hij doet het toch nooit goed. Nee, éénmaal een oefening helemaal correct uitgevoerd betekent belonen met een Jackpot (7 snoepjes bv), en overgaan naar de volgende oefening of even spelen met de flos. Kijk niet naar de andere pups, maar let alleen op je eigen pup. Het gevaar met trainen bij Schnauzers en meer van dit soort intelligente honden is het DOODTRAINEN.

Hou het leuk! Doe dingen omdat jullie beiden het leuk vinden! Er worden al genoeg honden helaas kapot getraind omdat het goed is voor het ego van de baas.

 Ben ik al stoer ?

 

 

 

 

 

 

Ben ik al stoer ?

Een voorbeeld van een socialisatiekaart van uw pup kunt u hier downloaden (pdf)

 

Vacht verzorging:

De Schnauzer vacht verzorging is vrij makkelijk. Met een beetje handigheid heb je het zo onder de knie, is je Schnauzer happy en blijft je huis schoon, dus jij ook. Als Terra door de sloten heeft gerend en in de modder heeft gebaggerd gaat ze op het kleedje in de bench om op te drogen en valt het zand zo uit haar vacht. Dan mag ze eruit. Vrijdag´s klop ik het kleedje uit en soms gaat die in de wasmachine. Bench en huis stofzuigen en Klaar is kees. Is haar snuit vies even poetsen met een lauw nat washandje en evt. kammen of borstelen.

Als je als pup start met hem af en toe te borstelen en af te spoelen komt het later helemaal goed. 1 Keer in de maand gaat ze een uurtje op tafel, kam, borstel en pluk ik als nodig is en hebben we echt Quality-time. Oh, ben je ´mooie meid´ kent ze nu wel. Ben ik klaar rent ze naar Chris en gaat in standje ´ben ik mooi of niet?´ staan en moet hij knuffelen en beamen. Tja, het blijft een vrouw….

Goed is wat bij jouw Schnauzer past, hem goed verzorgt en wat jij mooi vind.

De stamvorm van onze Schnauzer voert ons terug naar de z.g. turfhonden waarvan  men bij prehistorische vondsten in turflagen overblijfselen aantrof van ongeveer 4000 jaar voor Christus. Bij een leven in de vrije natuur, waarin de hond door het bos zwerft. Vroeger in de natuur deden het struikgewas, doornen en stekels het werk dat thans door de mens gedaan moet worden: het verwijderen van de dode haren.

De rijpe, dode haren dienen tweemaal per jaar “geplukt” te worden. Anders gezegd: de Schnauzer wisselt twee maal per jaar van “kleding”.

Het tijdstip daarvoor ligt voor iedere Schnauzer anders en hangt af van het moment dat de vacht rijp is. Als je hem aait en er blijven lange harde haren aan je handen plakken is het tijd!

Te vroeg behandelen is mishandelen, want het haar wordt dan afgerukt en niet uitgetrokken en dat doet pijn. Het haar is dan nog niet goed dood. De rijpheid om geplukt te worden is tegen de tijd dat het gaat uitvallen, het zit dan los.

De juiste tijd van plukken, in voor- en najaar houdt verband met de natuurlijk koude en de ligging van de hond: veel binnen of buiten.

De Schnauzer is ruwharig en heeft 2 soorten haar: een onder- en bovenvacht.

De ondervacht is wollig, de bovenvacht wordt gevormd door harder draad- dan wel stokhaar. De ondervacht vormt de grootste bescherming van het lichaam tegen temperatuurschommelingen en weersinvloeden.

De ondervacht dient regelmatig te worden uitgedund.

Zou men de Schnauzers niet plukken maar scheren of met een tondeuse behandelen, dan snijdt men alle haren tot de wortel af. De wortels van die uiteindelijk dood gaande haren blijven dan zitten en kunnen een ondraaglijke jeuk veroorzaken. De hond gaat veel krabben met daaruit voortvloeiende narigheid. Het jonge, groeiende onderhaar, in de wortels beschadigd, wordt zacht als het uitgroeit en bederft de kleur. De hond zijn vacht wordt grijs en grauw.

 2 manieren:

1) Het plukken waarbij de natuur wordt geholpen met onze handen om de dode, rijpe haren te verwijderen.

2) Het opmaken, “trimmen” waardoor de hond er voor het oog aantrekkelijker uitziet.

Dit trimmen is als het ware boetseren of beeldhouwen op levend materiaal waardoor het beeld van de ideale Schnauzer zo dicht mogelijk benaderd wordt.

Het plukken en trimmen is een handigheid die men leren moet. Zo lang men dat niet meester is doet men er goed aan om naar een bekende Schnauzer-kapper te gaan. Uw hond toevertrouwen aan een trimmer is een kwestie van vertrouwen. U mag niet het risico lopen dat men uw Schnauzer knipt of scheert, want zo kan de vacht bedorven worden. Informeer eerst rond en geef uw Schnauzer niet af bij het eerste adres dat u tegenkomt. Blijf erbij, het geeft u uw hond een rustig gevoel terwijl u bovendien ziet dat het op de juiste manier gebeurt en u leert gelijk HOE het moet.Trim benodigdheden

Voor het trimmen heb je nodig:

  • Een tondeuse met scheerkoppen van 2, 3 en 7 mm.

  • Een rechte schaar,

  • Een efileerschaar,

  • Trimmesjes

  • Een middelgrove kam.

  • Je handen

  • Een stevige tafel

 

 

 

De tondeuse wordt gebruikt bij het gladscheren van de spiegel, liezen en hals, wangen en oren. Zelf hou ik niet van zo kort en gebruik 7 mm.

De rechte schaar of kappersschaar wordt vooral gebruikt om scherpe lijnen te knippen bij voeten, oren en garnituur.

Met de efileerschaar of uitdunschaar, een schaar met tandjes, dat het haar uitdunt en niet helemaal knipt, kunnen we mooie overgangen maken van geplukte naar geschoren gedeelten en eventueel kan hiermee worden uitgedund.

De middelgrove kam wordt vooral gebruikt om garnituur en poten op te kammen zodat ze netjes kunnen worden afgewerkt.

Op een stevige tafel is het handig werken. (En nu merk je dat het handig is als je je hond ´staan´en ´blijf´ hebt geleerd.)

Deze brede uitvoering is extra handig.We laten nu in korte trekken volgen wat verstaan wordt onder plukken, dus het netjes maken van de hond door hem te ontdoen van het overtollige dode haren.

Alle beharing is niet gelijktijdig pluk of trimrijp. Maar men bevordert het vlugge loskomen van de rest door de dode haren te verwijderen.

Plaats de hond op tafel en neem een klein plukje haar tussen duim en de zijkant van je wijsvinger of een trimmes en trek dan met een kort rukje het haar uit de vacht met de groeirichting mee langs het lichaam.

 

Deze grote kammen zijn hier te bestellen.

Het is fijn om de vacht elke 2 tot 4 weken even flink te borstelen en alle klitten te verwijderen, bij houden voor het beste resultaat. Niet te fanatiek met de kam worden bij het zachte haar achter de oren, onder de oksels en in de liezen, daar is het erg gevoelig. Klitten probeer je eerst zo veel mogelijk zachtjes te verwijderen met de kam of je handen, maar lukt dat niet knip ik ze eerst met de uitdunschaar.

 

Voeding:

Eten !

Eten !

Als je de pup krijgt weegt ie zo´n 7 tot 8 kilo. Volwassen weegt hij 30 tot 40 kilo. Dat ligt aan de bouw en het geslacht. Ik geeft 2 keer per dag 1 bekertje Farmfood. Terra doet het er fantastisch op en heeft een prachtige zwarte vacht. Wat je ook geeft, zorg ervoor dat hij niet te dik wordt, voer met je ogen en let op je Schnauzer, die is niet gelukkig als ie dik is! Zijn vacht is dik en zwart zonder schilfers, hij groeit goed en is slank, niet mager niet dik, d.w.z.: Je voelt zijn ribbetjes door de huid onder een klein zacht laagje van 2 of 3 millimeter vet.

Riesenschnauzers doen het prima op Farmfood

Kijk eens op: http://www.farmfood.nl/hondenvoeding/hondenvoer/farmfood.html

 

 

Problemen met eten

Sommige pups gaan moeilijk doen met eten als ze alleen ergens komen te wonen. Best ongezellig, alleen met je bakkie brokjes in de keuken, zonder gezelschap of concurrentie zoals vroeger in het nest.

Een paar tips uit de praktijk:

Eet eerst en ook iets zogenaamd uit zijn bak die bij je op tafel staat: doe alsof het héérlijk is en wat er overblijft is voor hem. Zo gaat het in de natuur ook.

Ga lekker vaak met je pup allerlei oefeningen doen en geef hem zijn gezonde brokjes of van net een ander merk als beloning, zo krijgt hij toch zijn voeding binnen.

Maak z'n eten extra lekker door een theelepel zonnebloemolie, of wat stukjes vlees, kaas of leverworst door de brokjes te doen.

En als niets werkt: zoek nog een hond. Met z'n tweeën is het echt gezelliger.

 

Wat slecht en gevaarlijk is en een hond NOOIT mag eten:

- rauwe zoetwatervis en rauwe haring;  zit anti-thiamine in en dit vernietigd thiamine (vit. B1)

- rauw eiwit; bevat avidine dat vernietigd biotine (vit H)

- chocolade (alle cacao in het algemeen); kan een hartstilstand veroorzaken als gevolg van een allergische reactie. Een hond is geen mens, met chocola maak je hem niet blij!

- botjes van kip, karbonade e.d.;  versplinterd en blijft steken in de mond, keelholte en de slokdarm met alle pijn, verwondingen en verdriet

- rauw varkensvlees; kan de ziekte van Aujesky (pseudo hondsdolheid) veroorzaken

Ik adviseer geen volledige maaltijd zelf samen te stellen voor je hond, maar geef een volledige voeding. Het is heel moeilijk om je hond alles dagelijks te geven in de juiste verhoudingen en waarom zou je moeilijk doen als er al biologisch en ecologisch eten zoals Farmfood bestaat voor onze liefjes? Er zijn goede merken en soorten volledige voeding. Kijk wat je wilt uitgeven en wat je hond lekker vindt. Twijfel je, dan kun je met je vragen naar je dierenarts of bij mij terecht.

Wordt je hond te dik? Geen "light" producten gaan kopen, maar gewoon minder voeren en minder tussendoortjes geven of voer aanlengen met sperzieboontjes en meer bewegen.

In eerste instantie zorg je voor een veilige omgeving voor je pup en hond! Gebruik je verstand en kijk eens goed rond!

Toch iets verkeerds binnen gekregen?

Heeft hij een schoonmaakmiddel of waspoeder te pakken gehad dan laat je hem NIET KOTSEN, maar geef je hem veel water te drinken, bel je de dierenarts (die zit voorgeprogrammeerd in je telefoon en gsm!) en race je, met de verpakking van het product, naar je dierenarts. Hij/zij heeft een speciale injectie die er voor zorgt dat de hond veilig kan overgeven.

 

Ontwormen, vlooien- en tekenbestrijding en inentingen:

Ontwormen doe ik je even voor als je de pup ophaalt. Zelf doorgaan met elke twee weken tot de pup drie maanden is. Dan elke maand tot hij een half jaar oud is en daarna nog eens als hij een jaar oud is. Hou het bij op je kalender, agenda of in de computer! Het is leuk (en voor mij interessant) om elke maand je pup niet alleen te wegen, maar ook even te meten. Ga naar je dierenarts en zet hem even op de weegschaal om te wegen (en belonen!). Probeer hem rustig te laten staan en meet de afstand van zijn schoft (schouder) tot de grond (en belonen!). Deze maat kan je al een beetje vertellen hoe groot je pup straks gaat worden. Zo krijgt je pup positieve ervaringen met even bij de dierenarts zijn, daar de luchtjes, geluidjes ed kennen. Als er ooit iets is, zal hij makkelijk en gewillig meegaan.

Ontwormen van een volwassen teef:  elke loopsheid rond de 14e dag van haar bloeding behalve als je haar laat dekken.

Ontwormen van een volwassen reu en gesteriliseerde teven:  in het voor- en na-jaar.

Vlooien: Ik gebruik Front Line (werkt gewoon goed en makkelijk). Je mag een jonge pup met het spuitflesje behandelen. Later ga je over op pipetjes van 3 stuks in een doosje, al gelang het gewicht van de pup. Lees de bijsluiters en weeg je pup! Gebruik: rustig tegen de vacht instrijken tussen de schouderbladen en de nek (daar kan de pup het niet aflikken) met je handen en de front-line ertussen spuiten of druppelen zo dicht mogelijk op de huid. Het haar terugstrijken en een beetje tegen de huid wrijven, verdelen en aanduwen. Je mag Front Line gerust op je handen krijgen. Hond of pup 24 uur uit de regen en het water houden (vijvers, sloten, wentellen in modderplassen, enz. anders spoelt de Front-line er af en vermindert de werking). Handen wassen en klaar.

Teken: Tegen teken gebruik ik ook Front Line Combo.

Vind je een teek die nog los zit deze gewoon uit de vacht halen en dood pletten in een papiertje en weggooien. Let vooral op het kruintje op zijn kop, de onderkant van je hond met name de borst, oksels en liezen). Zit de teek al vast dan verwijder je hem met een tekentang, met de klok mee rechtsom draaien en als je "klik" voelt is hij los. NOOIT voorbehandelen met alcohol of ander ontsmettende middelen. Dan juist zal de teek zijn speeksel in de bloedbaan van de hond lozen en dan loop je 25% kans op de ziekte van Lyme.

Inenten doe je volgens het schema in het entingenboekje. Je pup zijn eerste puppie-enting al gehad toen hij 6 weken oud was. In het entingenboekje staat wanneer de volgende moet worden gegeven.

Overleg eventjes met je dierenarts hoeveel entingen en wanneer die in totaal nodig zijn, want er is verschil in wat voor merken entingstoffen de dierenartsen gebruiken.

Ga je in de toekomst naar het buitenland dan kun je je pup met 3 maanden al laten enten tegen Rabiës. Deze enting telt tegenwoordig voor 3 jaar, vraag je dierenarts.

I.v.m. Weil is het verstandig de jaarlijkse enting in het voorjaar te halen, want Weil komt alleen in de zomer voor (zwemmen, spelen in openbaar water waar ratten zitten) en deze enting is slechts 9 maanden beschermend.

 

Veiligheid vooropAltijd opletten:

Wanneer u uw nieuwe Riesenschnauzer mee naar huis neemt is het verstandig om de eerste weken de volgende zaken goed in de gaten te houden:

Een pup drinkt veel in verhouding tot zijn gewicht. Zet altijd vers water binnen zijn bereik. Haal de bak ongeveer 2 uur voor het avond slapen gaan weg als de zindelijkheid niet wil vlotten. Let op dat je geen zout voedsel of snoepjes (Dental Sticks) geeft, daar krijgt de pup extra dorst van.

 

Geen te grote botten gevenHoudt altijd in de gaten of de pup goed eet, drinkt en dan ook weer plast en poept. Een kleine maag of darmverstopping is niet goed voor een pup. Vaak is ook het hondenspeelgoed niet Riesenschnauzer pup proef. De vulling van een speeltje kan ook verstoppingen geven.
Ook zijn botjes en trainer snoepjes vaak toch nog te groot voor een pup en eten ze te gulzig, waardoor er een groot stuk in de maag kan komen, wat slecht of niet verteert. Gooi het laatste stuk van een kauwbot weg zodat de pup het niet in een keer kan op eten en het onverteerd in het maag/darm kanaal kan komen en beschadigen.
 
Brokjes uit de bak etenLeer de pup dat hij buiten niets mag op eten van de grond. Er ligt buiten een zee aan troep: plastic, steentjes, diverse soorten poep en noem maar op. Alleen snoepjes uit je hand zijn goed. Vraag op school snel de oefening ¨voedsel weigeren¨ te oefenen of bel ons even voor hulp en advies.
 
Gebruik katoenen kleedjes of simpelweg een katoenen handdoek of badlaken in het begin als kleedje in de bench of in een harde plastic mand. Een handdoek kun je hygiënisch heet wassen en als het gesloopt wordt, ben je maar een paar euro kwijt en je pup heeft geen pastic stof gegeten. Rietenmanden of prachtige manden van stof met vulling zijn gevaarlijk voor pups. Veel mooie hondenkleedjes zijn van polyester of hebben polyester vulling die de pup niet mag opeten. Ook pluche speelgoedbeesten kunnen gevaarlijk zijn.
 
Gevaarlijke situatiesControleer vooraf uw huis op pup gevaarlijke zaken. Pups willen alles ontdekken en kleine dingetjes, breekbare beeldjes, elektrasnoeren, (giftige) planten, eigenlijk alles wat los zit kan een uitdagend speeltje zijn voor een pup.
 
Controleer waar je pup isEen pup is snel. Wees in het begin voorzichtig met de deur, schuifpui, bureaustoelen met wieltjes en je eigen voeten. Pups zijn super bewegelijk en worden zo onder de voet gelopen, achter een deur geschoven of klem gezet in de schuifpui. Ook kasten, wasmachine´s of dressoirs zijn uitermate interessant om te onderzoeken en in te kruipen. Dus controleer goed waar de pup is voordat u iets weer afsluit.
Ook deuren die door de tocht dicht slaan, kunnen je pup flink beschadigen als die er net tussen zit.

 

Laatste tip:

Bedenk altijd hoe het zal zijn als je hond groot is, dus zo´n 60 tot 70 cm hoog en 30 tot 40 kilo zwaar. Laat je hem als pup op schoot dan heb je met een volwassen Riesenschnauzer een probleem! Dat is echt groot en zwaar! Als pup op de bank, heb je weinig plek voor jezelf over als ie groot is. Wat wil je straks van je volwassen Riesenschnauzer? Wat je hem nu aanwent en leert krijg je er straks heel moeilijk uit, dus leer hem gelijk wat je straks wil!

Hou van hem, zoals hij is! Hij houdt ook van jou zoals jij bent.

Hou van hem, zoals hij is! Hij houdt ook van jou zoals jij bent. 

Veel liefde van jullie pup...

en succes

en kom nog eens langs samen!

 

Groetjes,

Sandra en Chris en natuurlijk onze Riesenschnauzers!

 
(c) 2008-2015 Visser-Koghee